PURSUANT TO INTERNAL REVENUE CODE
SECTION 7463(b),THIS OPINION MAY NOT
BE TREATED AS PRECEDENT FOR ANY
OTHER CASE.




T.C. Summary Opi nion 2006-168

UNI TED STATES TAX COURT

JOHN B. ANDERSON, Petitioner v.
COWMM SSI ONER OF | NTERNAL REVENUE, Respondent

Docket No. 847-06S. Fil ed Cctober 18, 2006.

John B. Anderson, pro se.

Terry Serena and Louis H Hill, for respondent.

COHEN, Judge: This case was heard pursuant to the
provi sions of section 7463 of the Internal Revenue Code in effect
at the time the petition was filed. The decision to be entered
is not reviewable by any other court, and this opinion should not
be cited as authority. Unless otherwi se indicated, all section
references are to the Internal Revenue Code in effect for the

year in issue.
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Respondent determ ned a deficiency of $1,363 in petitioner’s
Federal inconme tax for 2003. The issues for decision are whether
petitioner is entitled to claima dependency exenption deduction
for his daughter and whether petitioner is entitled to a child
tax credit.

Backgr ound

Petitioner resided in Huntington, West Virginia, at the tine
he filed his petition.

Petitioner is the unmarried father of J.W In conpliance
with a Novenber 5, 1997, child support order issued by the
Circuit Court of Cabell County, West Virginia, petitioner paid
nearly 90 percent of the total determ ned support obligation for
J.W in 2003, and he nmintained health insurance on J.W'’s
behalf. J.W’s nother is the custodial parent of J. W

Petitioner clained a deduction for a dependency exenption
and a child tax credit for J.W on his 2003 tax return.
Respondent di sal | owed the dependency exenption and the child tax
credit, explaining in the notice of deficiency that “whoever has
been appoi nted custodial parent by the court systemis entitled
to the dependent exenption unless he or she expressly waives the
right to claimthe exenption.” The notice al so explained that,
because the child tax credit can be clained only by a taxpayer
who is eligible to claimthe dependency exenption deduction, the

child tax credit petitioner clained for 2003 was al so di sal | owed.
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Di scussi on

The I nternal Revenue Code allows as a deduction an exenption
for each dependent of a taxpayer in conputing taxable incone.
Sec. 151(c). A child of a taxpayer is generally a qualified
dependent only if the taxpayer provides over half of the child's
support during the taxable year. Sec. 152(a)(1). However,
section 152(e)(1) limts the dependency exenption where the
child s parents live apart, as foll ows:

SEC. 152(e). Support Test in Case of Child of
Di vorced Parents, Etc.--

(1) Custodial parent gets exenption.— Except
as otherw se provided in this subsection, if--

(A) a child (as defined in section
151(c)(3)) receives over half of his support
during the cal endar year fromhis parents--

(i) who are divorced or legally
separ ated under a decree of divorce or
separ at e mai nt enance,

(1i1) who are separated under a
witten separation agreenent, or

(ti1) who live apart at all tines
during the last 6 nonths of the cal endar
year, and

(B) such child is in the custody of one
or both of his parents for nore than one-half
of the cal endar year,

such child shall be treated, for purposes of
subsection (a), as receiving over half of his
support during the cal endar year fromthe parent
havi ng custody for a greater portion of the

cal endar year (hereinafter in this subsection
referred to as the “custodial parent”).
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Wi |l e section 152(e) provides for certain exceptions to this
rul e, none of those exceptions applies to this case.

Petitioner provided nore than half of J.W’s support in
2003. However, petitioner is not J.W's custodial parent, and
J.W did not live wwth himfor nore than half of 2003. Thus,
section 152(e)(1) denies petitioner a dependency exenption
deduction for J.W in 2003.

Petitioner argues that section 152(e)(1) applies only where
a child s parents were at one tine married. In support of his
argunment, petitioner cites inconsistent positions taken by the
I nternal Revenue Service (IRS) at various tines. See King v.

Comm ssioner, 121 T.C 245, 249 n.6 (2003). Apparently,

respondent allowed petitioner, as the noncustodial parent, to
claimJ.W as his dependent at |east once in previous years.
Upon review of petitioner’s tax return for 2003, however,
respondent disallowed the clainmed dependency exenption deduction
and the related child tax credit for JW In a letter dated
June 29, 2006, an I RS Appeals officer notified petitioner that
this Court recently had held, on simlar facts, that “the
| egislative history of section 152(e) does not provide support
for deviating fromthe plain nmeaning of the statute that the
speci al support test can apply to parents who have never married

each other.” King v. Conm ssioner, supra at 251. In any event,

t he Comm ssioner is not bound for any given tax year to allow a
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deduction erroneously permtted for a prior year. See, e.g.,

Lerch v. Conmm ssioner, 877 F.2d 624, 627 n.6 (7th Gr. 1989),

affg. T.C. Meno. 1987-295; Pekar v. Conm ssioner, 113 T.C 158,

166 (1999).

Al t hough petitioner provided over 50 percent of J.W’s
support in 2003, he is not J.W’'s custodial parent, and no
exception under section 152(e) applies to allow petitioner to
cl ai ma dependency exenption deduction for J.W Therefore,
petitioner is not entitled to a section 151 deduction for a
dependency exenption for 20083.

Section 24(a) allows taxpayers a credit against tax inposed
for each qualifying child. Section 24(c)(1)(A) provides that a
“qualifying child” for purposes of section 24 is “any individual
if * * * the taxpayer is allowed a deduction under section 151
Wi th respect to such individual for the taxable year”. Because
petitioner is not entitled to a dependency exenpti on deduction
under section 151, he is not entitled to a child tax credit under
section 24.

To reflect the foregoing,

Decision will be entered

for respondent.




